Μέσα στο 2018, συνεργάστηκα με ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σούνιο για την ανάπτυξη ενός προγράμματος εκμάθησης υφαντικής, τον Ιανουάριο του 2019 κάναμε ένα μεγάλο βήμα πίστης και ανοίξαμε έναν δικό μας χώρο για γυναίκες πρόσφυγες (και κάποιους άνδρες) για να μάθουν την τέχνη της υφαντικής και του ραψίματος με την ελπίδα να έχουν την κατάλληλη κατάρτιση για να εισαχθούν ύστερα στην αγορά. Καταφέραμε να βρούμε έναν χώρο στην περιοχή του Λαυρίου, κοντά στο HomeSpot Center, ένα κοινοτικό κέντρο για πρόσφυγες με τους οποίους συνεργαζόμαστε και επιλέξαμε το όνομα HomeSpot Lab. Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι, όχι μόνο που είχαμε τον χώρο, αλλά που ζήσαμε να μεγαλώνει και να γίνετε ένα κέντρο εκπαίδευσης με αργαλειούς, υφάσματα, νήματα και άλλα!
Από την αρχή ήταν υπέροχο να γινόμαστε μάρτυρες στην πρόοδο της διοίκησης αλλά και τον μαθητών στο HomeSpot Lab, αυτό όμως που ήταν πραγματικά εκπληκτικό ήταν οι σχέσεις που άρχισαν να χτίζονται και οι ευκαιρίες που άνοιγαν μπροστά μας.
Σε αυτόν τον χώρο έχουμε κάνει συζητήσεις πρόσωπο-με-πρόσωπο για ζητήματα ζωής και πίστης. Οι γυναίκες δημιούργησαν σχέσεις που επεκτείνονται και έξω από τους τοίχους του Lab και τελικά αρκετές γυναίκες έφερναν τις οικογένειές τους σε εβδομαδιαίες περιόδους επίλυσης θεμάτων ζωής και αναζήτησης της πίστης, στην αραβική γλώσσα, όλα στο HomeSpot Center.
Συγκεκριμένα, στην περίοδο αυτή, συντροφικότητας και συμμερισμού, έχουμε δει τουλάχιστον 15 ενήλικες να παρευρίσκονται τον τελευταίο χρόνο με αρκετούς να παρίστανται συστηματικά. Η μελέτη μας περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 13 εβδομάδων που ονομάζεται Al Masira (Η Διαδρομή). Είμαστε τόσο ευγνώμων που μπορέσαμε να σπείρουμε σπόρους αγάπης, ελπίδας και πίστης στις καρδιές τους και μας ενθάρρυνε το γεγονός ότι τρία ζευγάρια ολοκλήρωσαν μέχρι τέλος τα μαθήματα.
Με γνώση της αραβικής γλώσσας και τα κατάλληλα εργαλεία στη διάθεσή της για την πετυχημένη επικοινωνία με τις γυναίκες, η Cecilia έχει εργαστεί αδιάκοπα κάθε εβδομάδα για να ισορροπήσει την εκπαίδευση με την σύσφιξη των σχέσεων. Καθώς περνούσε ο χρόνος, έγινε αντιληπτό πως το όνειρο της εύρεσης εργασίας στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας δεν θα συνέβαινε τόσο γρήγορα όσο ελπίζαμε. Αφού περάσαμε χρόνο συλλογισμού και προσευχής για το μέλλον του εγχειρήματός μας, νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε οι ίδιοι την εταιρεία που θα προσφέρει θέσεις εργασίας και μισθούς στις γυναίκες που εκπαιδεύαμε... έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα για το Creative Hands- Χέρια Δημιουργίας.
Comments